Wizyt:
Dzisiaj: 1761Wszystkich: 596287
stat4u

Valid XHTML 1.1

Facebook

Poradnik

#Porada siewu i uprawy pomidora     #Ciekawostki i fakty o pomidorach     #Choroby pomidorów


 

 

Ciekawostki i fakty o pomidorach

Pomidor został odkryty  przez samego Krzysztofa Kolumba, który przywiózł go do Europy tuż po odkryciu Ameryki.

Początkowo jednak ze względu na charakterystyczny zapach liści pomidor był uważany za roślinę trująca i traktowany wyłącznie jako roślina ozdobna. Dopiero Włosi odkryli jego fantastyczny smak, a następnie pokochał go cały świat. Okrzyknięty zostały afrodyzjakiem, a przez Francuzów nazwany nawet „jabłkiem miłości”. 

W kulturze pomidor też zaistniał. W Hiszpanii od roku 1945 odbywa się każdego roku pomidorowa bitwa zwana tomatyną, która dziś stanowi niebywałą atrakcję dla turystów.


Mało kto wie, że pomidory były też w kosmosie ! W  1984 roku promem kosmicznym Challenger poleciało 12,5 miliona nasion pomidora, aby po ich powrocie sprawdzić wpływa promieniowania i inne czynniki na ich zdolność kiełkowania (Źródło: NASA 1990)

 

Pomidory wspaniale smakują i są bardzo zdrowe. Owoc pomidora zawiera bardzo cenny składnik – likopen. Likopen odpowiada za głęboki kolor owocu, a także dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe. Zawiera też mnóstwo witamin i minerałów, m. in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod i karoten, a także witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP.

Owoc pomidora zawiera duże ilości błonnika i mało kalorii, dlatego też jest niezastąpionym elementem zdrowej diety.  Dzięki 93% zawartości wody wspomaga naturalny proces odchudzania dając uczucie sytości na długi czas.

Specjaliści z Harvard Medical School po kilkuletnich badaniach wykonanych na ponad 50 tys. mężczyznach dokonali stwierdzenia, że o wiele rzadziej zapadają na raka prostaty mężczyźni spożywający przetwory z pomidorów, niż unikający ich. Badacze z University of North Carolina stwierdzili również, że osoby z wysokim poziomem likopenu rzadziej mają zawały serca i nowotwory układu pokarmowego. 

Należy pamiętać, że pomidorów nie wolno przechowywać w lodówce, ponieważ w niskich temperaturach tracą smak, kolor i konsystencję oraz szybciej gniją.

Kończąc sezon pomidorowy warto przetworzyć ostatnie owoce pomidorów i zimą znaleźć ich wartościowe składniki w wekach, przecierach, naturalnych keczupach, kawałkach pomidorów w puszce.


Kończąc ten wątek można stwierdzić, iż ten zwyczajny pomidor, któremu na ogół nie poświęcamy zbyt wiele uwagi może nas uchronić przed wieloma niebezpiecznymi chorobami, stanowi więc swego rodzaju profilaktykę. W przyrodzie tkwi największa siła !

 

 

Porada siewu i uprawy pomidora

Pomidor to warzywo numer 1 na całym świecie. Walory smakowe pomidorów są nie do przecenienia. Jednak w „pomidorach marketowych” trudno  jest odnaleźć wspaniały smak, znany większości z nas z dzieciństwa. Dlatego warto zająć się samodzielną amatorską uprawą pomidorów we własnym ogrodzie.

Oto podstawowe wymagania uprawowe pomidorów:

Pomidory można uprawiać w gruncie, szklarni, w tunelach foliowych oraz w donicach.

Uprawa w gruncie:

1. Wybieramy słoneczne stanowisko oraz osłonięte od wiatru.

2. Gleba przepuszczalna, zasobna w próchnicę (jeśli mamy glebę ubogą, niezbędne jest uzupełnienie dołków ziemią próchniczną).

3. Przed posadzeniem rozsady pomidorów glebę należy przekopać. Idealne będzie wzbogacenie jej dobrze rozłożonym obornikiem.

Uprawa w szklarni lub tunelu foliowym:

1. Uprawa w tunelu pozwala na wcześniejszy zbiór owoców. Uprawa pod osłonami ma tę zaletę, że chroni pomidory przed szkodnikami, a także  chroni rośliny przed opadami deszczu, który źle na nie wpływa i przyczynia się do rozwoju chorób grzybowych.  Trzeba jednak pamiętać o wietrzeniu folii, by zapobiec nadmiernej wilgotności. Podłoże przygotowujemy bardzo podobnie, jak przy uprawie gruntowej.  

Uprawa w doniczkach i skrzynkach balkonowych:

1. Niektóre odmiany pomidorów  z powodzeniem można uprawiać w doniczkach. Jest to idealne rozwiązanie dla tych wszystkich, którzy  nie posiadają ogrodu warzywnego, a  chcieliby wyhodować własne, ekologiczne i smaczne pomidorki. Do tego celu nada się większość odmian drobnoowocowych, typu cherry oraz odmian karłowych.

2. Nasiona pomidorów wysiewamy zgodnie z poniższą instrukcją.

3. Po 15 maja  (gdy mienie niebezpieczeństwo wiosennych przymrozków) przesadzamy  sadzonki do przygotowanych donic. Pojemniki z posadzonymi pomidorami ustawiamy w miejscach nasłonecznionych, wówczas będziemy się mogli  w okresie letnim i jesiennym rozkoszować słodkimi, dojrzałymi w słońcu owocami.  

Porada wysiewu nasion pomidorów:

Rozsadę pomidora można przygotować w domu nawet na widnym parapecie. Jako podłoże możemy wykorzystać mieszankę torfu z piaskiem w stosunku 1:1 lub też zakupić w sklepie ogrodniczym ziemię do siewu, czyli gotowe podłoże warzywne. Zakupione podłoże jest tak już wzbogacone , że każdej roślinie posadzonej w tej ziemi powinno wystarczyć składników pokarmowych do momentu przesadzenia na miejsce stałe.

W terminie od początku marca do połowy kwietnia nasiona pomidorów należy wysiać równomiernie, przykrywając ok 0,5 do 1 cm warstwą ziemi. Na koniec podłoże z wysianymi pomidorami delikatnie zwilżamy i do czasu ukazania się pierwszych wschodów trzymamy w temp. 22-25°C. Dla utrzymania wysokiej wilgotności i wyższej temperatury, skrzynki z wysianymi nasionami można przykryć folią. Należy jednak wówczas pamiętać o codziennym odkrywaniu folii i wietrzeniu.  Młode siewki pojawiają się po 7 -  10 dniach. Kiedy wzejdą należy usunąć folię i pamiętać o regularnym zwilżaniu ziemi (ale nie przelać, bo zgniją !). Po wschodach temperaturę obniżamy do  20 st. C w dzień i 18–20 st. C w nocy.

Gdy roślinki osiągną 4-6 listki należy je przesadzić do oddzielnych pojemników. Mogą to być kubeczki po jogurtach, śmietanie.  My stosujemy kubki 0,4 litra, takie jakie można kupić w hurtowni plastików, czy nawet hipermarketach.

Przesadzone do kubków roślinki  będą w nich dorastały do maja. Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie mokre.

Tak przygotowana rozsada pomidorów będzie zdrowa i gotowa do dalszej uprawy.

Rozsadę sadzimy na miejsce stałe dopiero po 15 maja do gruntu lub donic,

Natomiast do tunelu foliowego można wysadzać na początku maja.

Pierwszy zbiór owoców rozpoczyna się najczęściej już w lipcu. 

 

Powodzenia !

 

 

Choroby pomidorów

Pomidory – zarówno te uprawiane w gruncie, jak też w tunelach foliowych są niestety dość  często porażane przez różne choroby, a ich lista jest długa. Są one pochodzenia infekcyjnego (grzybowego, bakteryjnego, wirusowego) oraz pochodzenia nieinfekcyjnego (fizjologicznego).  Podpowiemy, jak rozpoznać najczęstsze choroby oraz czym je skutecznie zwalczać. Warto pamiętać, aby nie uprawiać pomidorów rok po roku po sobie oraz w bliskim sąsiedztwie papryki lub ziemniaków, ani na stanowisku po tych roślinach.

W celu uniknięcia wielu chorób, warto wykonać kilka ważnych zabiegów przy wysadzania rozsady do gruntu:

a) W dniu wysadzania rozsady dobrze jest dokonać oprysku całej rośliny miedzianem. Taki zabieg ochroni młode roślinki na długi czas przed chorobami grzybowymi i wirusowymi. Pamiętać  należy bowiem, iż młoda roślinka po przesadzeniu staje się dość słaba, a prze to podatna na choroby.

b) Po 10 dniach od wysadzenia rozsady do gruntu warto młode roślinki potraktować roztworem saletrzaka, aby ochronić krzaczki przed suchą zgnilizną.Młode krzaczki z dużym opóźnieniem rozpoczynają pobieranie z gleby składników odżywczych, co może skutkować opadaniek kwiatów i zawiązków owoców.

Powyższe zabiegi pozwolą młodym roślinkom rozpocząć prawidłowy rozwój i zmniejszą w dużym stopniu ryzyko zachorowania.

 

1. Zielona piętka – świadczy o niedobrze potasu. W tej sytuacji należy zakupić w sklepie ogrodniczym potas w formie sypkiej i podlać krzaki. Roztwór: 2 łyżki stołowe na 10 litrów wody dwa razy w tygodniu. Dużo potasu ma też nawóz o nazwie Uniwersol, z którego również sporządza się roztwór w takich samych proporcjach.  Nie polecam saletry potasowej ze względu na zawartość w składzie azotu. 

 

2. Kwiaty opadają – kiedy opadają kwiaty lub też całe łodygi z kwiatami  - zjawisko to świadczy o niedoborze manganu.  Na ten problem pomoże chelat manganu  lub siarczan manganu . Opad kwiatu może być tez spowodowany „przelaniem rośliny”, wówczas  dobrym rozwiązaniem będzie podlewanie lub opryski siarczanem magnezu (np.  preparatem Mikrokomlex). 

3. Brązowa otoczka na owocu wokół ogonka świadczy o niedoborze jodu. W tej sytuacji pomoże woda borowa (do kupienia w aptece), którą należy dokonać oprysku roztworem 20 ml wody borowej na 1 litr wody.

4. Niedobory magnezu – występują szczególnie podczas niekorzystnych warunków atmosferycznych. Niedobór magnezu objawia się wysoką kwasowością owoców. Pomoże dolomit, który zawiera magnez, mikroelementy oraz wapń, działa długo, ale dość wolno. Do tego można wykonać oprysk siarczanem magnezu z mikroelementami np.  Mikrokomplex co 5-7 dni, do ustąpienia objawów. Po ustąpieniu objawów można krzaki podlać dwukrotnie siarczanem magnezu (roztwór: 1 łyżka na 10 litrów wody), co spowoduje, że pomidory zaczną intensywny wzrost nawet przy niesprzyjającej pogodzie. 

5. Skręcanie się wierzchołkowych liści – świadczy o niedoborach  azotu.  Aby pomidory wróciły do formy wystarczy podlać je Florovitem do pelargonii, który przywróci roślinom wigor i będą w zdrowiu kontynuować swój wzrost.

6. Jaśniejsze plamy na liściach – świadczą o brunatnej plamistości. Jeśli dotyczy to krzaków rosnących w tunelu foliowym to pozostawić należy na noc tunel otwarty oraz niezależnie od tego, gdzie pomidory rosną należy wykonać oprysk preparatem TOPSIN M 500sc. I usunąć najbardziej porażone liście.

7. Rude plamy na liściach świadczą o tym, iż krzak nie rozpoczął jeszcze pobierania składników pokarmowych z gleby.

8. Szare plamy na łodygach pokryte białym nalotem – to  szara pleśń. Szara pleśń to choroba grzybowa, która poraża najczęściej resztki okwiatu, szypułki kwiatowe oraz miejsca po oberwanych liściach. Związki owoców i same owoce gniją od piętki. Aby zapobiec rozwojowi choroby należy zastosować  preparat Amistar (zwalcza także zarazę ziemniaka), Dithane NeoTec, Polyram, Switch, Topsin (zwalcza również mączniaka prawdziwego pomidora).

9. Liście wyglądają jakby zwiędły, są mocno pomarszczone, z pęcherzykami – takie zjawisko świadczy o przenawożeniu, najczęściej  azotem.  Aby uratować rośliny należy je kilkukrotnie przelać wodą, by jak najszybciej wypłykały nadmiar preparatu. 

10. Zwijanie się liści – najczęściej jest spowodowane  niską temperaturą i złą pogodą. Jeśli zimna pogoda będzie się utrzymywała dłużej wskazane byłoby wykonanie oprysku dolistnego preparatem bogatym we wszystkie składniki pokarmowe.

11. Zaraza ziemniaka - to najgroźniejsza choroba pomidora. Pojawia się szczególnie w chłodne i deszczowe lata.  Na liściach pomidorów pojawiają się szybko rozrastające się szare plamy. Nerwy liściowe i pędy czernieją i zamierają. Podobne plamy pojawiają się także na owocach. Przy dużej wilgotności na plamach pojawia się biały nalot. Porażone zarazą ziemniaka pomidory zamierają w ciągu kilku dni. Od pojawienia się pierwszych objawów choroby pomidory należy opryskać fungicydami – Amistar (zwalcza także szarą pleśń), Bravo, Gwarant, Previcur lub Timorex Gold (zwalcza także mączniaka prawdziwego pomidora).

12. Biały nalot, białe plamki na wierzchniej stronie liścia – takie objawy świadczyć mogą o mączniaku prawdziwym. Biały nalot może pojawić się także na ogonkach liściowych i pędach pomidorów.  Zwalczanie rozpocząć możemy już w momencie zauważania pierwszych drobnych plamek na liściach pomidorów.  Stosujemy  Tiowol, Topsin (zwalcza również szarą pleśń), Nimrod lub Timorex Gold (zwalcza także zarazę ziemniaka).