Ketchup i przecier pomidorowy

pomidory_zbiory_w_wiadrze6

W sierpniu, kiedy moje krzaki pomidorowe osiągnęły szczyt w dojrzewaniu zebrałam najbardziej dojrzałe, pozbawiłam gniazd nasiennych i tak przygotowane połówki trafiły pokrojone do garnka z przeznaczeniem na przeciery i ketchup.

img_5394

Zaczynamy gotowanie !

img_5382

Pomidory należy gotować kilka godzin na małym ogniu by odparowały, często mieszając, aby nie przywarły do garnka.

img_5407

A tak wygląda ich idealna konsystencja na ketchup, masa jest maksymalnie gęsta i zaczyna bulgotać.

img_5384

W tym roku postanowiłam zrobić część ketchupów z dodatkiem papryki.

img_5386

I gotowe ! Swoje, smaczne, zdrowe – zimową porą jak znalazł !!

2 myśli na temat “Ketchup i przecier pomidorowy”

  1. No naprawdę Szapo Ba! Patrząc na te zdjęcia chyba zdecyduję się też na domowe przetwory ! Pozdrawiam Państwa ciepło.
    Mirka z Elbląga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *