Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata.  Zimą, gdy marketowe warzywa i owoce obfitują przede wszystkim w chemię, przetwory z własnych pomidorów doskonale uzupełnią niedobory. Przekazuję w Wasze ręce najlepsze moje rodzinne  przepisy na przetwory z pomidorem w roli głównej.  Zrób i ciesz się ich smakiem !


Dżemik pomidorowy:

Składniki:

pomidory (ilość w zależności od potrzeb)
czosnek (ilość dostosować smaku)   
oliwa z oliwek nierafinowana (do podduszenia czosnku)
bazylia (najlepiej świeża)

lubczyk ogrodowy (zwany też maggi)

sól do smaku

odrobina słodu  do zbalansowania smaku, np. miód


Wykonanie:

Umyte pomidory należy obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub ósemki.

Podgrzać oliwę z oliwek w garnku i poddusić w niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki lub drobną kostkę. Kiedy czosnek będzie gotowy dodać należy przygotowane wcześniej  pomidory, doprawić solą i miodem  i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez następne dwie godziny (aż do całkowitej miękkości pomidorów). Po tym czasie należy usunąć przykrycie i i dparować.  Gdy odparują, zgęstnieją, dodajemy bazylię  i lubczyk i doprowadzić do ponownego zagotowania mieszając, by zawartość nie przypaliła się. Gorącą zawartość  wkładamy do słoików i pasteryzujemy.