Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata. Zimą, gdy marketowe warzywa i owoce obfitują przede wszystkim w chemię, przetwory z własnych pomidorów doskonale uzupełnią niedobory. Przekazuję w Wasze ręce najlepsze moje rodzinne przepisy na przetwory z pomidorem w roli głównej. Zrób i ciesz się ich smakiem !
Domowe suszone pomidory w oliwie z oliwek:
Składniki:
pomidory o małej ilości soku (ilość dowolna)
oliwa z oliwek
kilka ząbków czosnku
rozmaryn
bazylia (najlepiej świeża)
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Umyte pomidory przekrajamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne o układamy na blaszce. Opruszamy solą i suszymy w piekarniku w temp. 60-100 stopni z termoobiegiem aż do momentu, kiedy będą miały konsystencję suszonych śliwek. Następnie układamy je dość ściśle w słoiczkach wraz z czosnkiem i pozostałymi ziołami. Oliwę z oliwek należy podgrzać do bardzo wysokiej temperatury i takim wrzątkiem zalać zawartość słoiczków. Zakręcić słoik i pozostawić na 3-4 dni. W takiej formie można je jeść przez kilka dni, natomiast jeśli miałyby być spożyte w późniejszym czasie należy je zapasteryzować. Pozostała po suszonych pomidorkach oliwa wspaniale smakuje w sałatkach.