Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata. Zimą, gdy marketowe warzywa i owoce obfitują przede wszystkim w chemię, przetwory z własnych pomidorów doskonale uzupełnią niedobory. Przekazuję w Wasze ręce najlepsze moje rodzinne przepisy na przetwory z pomidorem w roli głównej. Zrób i ciesz się ich smakiem !
Sałatka z zielonych pomidorów:
Składniki (na 2 litry sałatki):
1,5 kg zielonych, twardych pomidorów
1 kg cebuli
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 l wody
2 łyżki soli
7 łyżek cukru lub miodu
6 liści laurowych
pieprz
ziele angielskie
Wykonanie:
Umyte pomidory kroimy w plastry o grubości ok. 0,5mm. Cebulę kroimy w piórka.
Wodę gotujemy w garnku wraz z olejem, octem ziołami i przyprawami. Gorącą zalewą zalewamy pomidory z cebulą w słoikach. Następnie pasteryzujemy słoiczki.