Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata.  Zimą, gdy marketowe warzywa i owoce obfitują przede wszystkim w chemię, przetwory z własnych pomidorów doskonale uzupełnią niedobory. Przekazuję w Wasze ręce najlepsze moje rodzinne  przepisy na przetwory z pomidorem w roli głównej.  Zrób i ciesz się ich smakiem !


Sałatka z zielonych pomidorów:

Składniki (na 2 litry sałatki):

1,5 kg zielonych, twardych pomidorów

1 kg cebuli

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki octu jabłkowego

1/2 l wody

2 łyżki soli

7 łyżek cukru lub miodu

6 liści laurowych

pieprz

ziele angielskie

Wykonanie:

Umyte pomidory kroimy w plastry o grubości ok. 0,5mm. Cebulę kroimy w piórka.

Wodę gotujemy w garnku wraz z olejem, octem ziołami i przyprawami.  Gorącą zalewą zalewamy pomidory z cebulą w słoikach. Następnie pasteryzujemy słoiczki.