Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata.  Zimą, gdy marketowe warzywa i owoce obfitują przede wszystkim w chemię, przetwory z własnych pomidorów doskonale uzupełnią niedobory. Przekazuję w Wasze ręce najlepsze moje rodzinne  przepisy na przetwory z pomidorem w roli głównej.  Zrób i ciesz się ich smakiem !


Ketchup domowy:

Składniki:

2 kg pomidorów,

2 czerwone papryki,

4 białe cebule,

2 obrane ząbki czosnku,

250 ml octu jabłkowego,

15 ziaren gorczycy,

1 łyżeczki kminku,

10 ziaren pieprzu,

50 g cukru,

1 łyżeczka soli ziołowej,

1 łyżeczka papryki w proszku,

szczypta ostrej papryki w proszku,

odrobina gałki muszkatołowej.

Wykonanie:

Umyte pomidory i paprykę pozbawione nasion i skórki kroimy na spore kawałki. Cebulę i czosnek na grubą kostkę.  Całość należy gotować  w 125 ml octu jabłkowego na małym ogniu aż do uzyskania miękkości warzyw. Następnie odparowujemy. Zawartość mielimy  blenderem.  Gorczycę, kminek i pieprz umieścić w woreczku. Wszystkie składniki wraz z zawartością masy pomidorowo-paprykowej wymieszać dokładnie i gotując na małym ogniu odparować. Po usunięciu woreczka z przyprawami przekładać ketchup do słoiczków i zakręcić. Zapasteryzować  i gotowe.