Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata. Zimą, gdy marketowe warzywa i owoce obfitują przede wszystkim w chemię, przetwory z własnych pomidorów doskonale uzupełnią niedobory. Przekazuję w Wasze ręce najlepsze moje rodzinne przepisy na przetwory z pomidorem w roli głównej. Zrób i ciesz się ich smakiem !
Składniki:
2 kg pomidorów,
2 czerwone papryki,
4 białe cebule,
2 obrane ząbki czosnku,
250 ml octu jabłkowego,
15 ziaren gorczycy,
1 łyżeczki kminku,
10 ziaren pieprzu,
50 g cukru,
1 łyżeczka soli ziołowej,
1 łyżeczka papryki w proszku,
szczypta ostrej papryki w proszku,
odrobina gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
Umyte pomidory i paprykę pozbawione nasion i skórki kroimy na spore kawałki. Cebulę i czosnek na grubą kostkę. Całość należy gotować w 125 ml octu jabłkowego na małym ogniu aż do uzyskania miękkości warzyw. Następnie odparowujemy. Zawartość mielimy blenderem. Gorczycę, kminek i pieprz umieścić w woreczku. Wszystkie składniki wraz z zawartością masy pomidorowo-paprykowej wymieszać dokładnie i gotując na małym ogniu odparować. Po usunięciu woreczka z przyprawami przekładać ketchup do słoiczków i zakręcić. Zapasteryzować i gotowe.