Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata.  Zimą, gdy marketowe warzywa i owoce obfitują przede wszystkim w chemię, przetwory z własnych pomidorów doskonale uzupełnią niedobory. Przekazuję w Wasze ręce najlepsze moje rodzinne  przepisy na przetwory z pomidorem w roli głównej.  Zrób i ciesz się ich smakiem !


Sos pomidorowy do spaghetti lub pizzy:

Składniki:

5 kg dojrzałych pomidorów
szklanka oliwy z oliwek
5 cebul
główka czosnku
pęczek bazylii świeżej
gałązki świeżego oregano , może być też suszone
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu
ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

Pomidory myjemy, umieszczamy na minutę we wrzątku, aby łatwiej pozbyć się skórki, usuwamy nasiona i kroimy a kawałki. Cebulkę i czosnek podsmażyć na złoto, dodać przygotowane pomidory i dusić pod przykryciem około godziny, aby woda odparowała. Następnie dodajemy  zioła i inne przyprawy. Ponownie zagotowujemy ponownie i  blendujemy. Tak przygotowany sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.