Przetwory z pomidorów na zimę to doskonały sposób na zatrzymanie smaków lata. Zimą, gdy marketowe warzywa i owoce obfitują przede wszystkim w chemię, przetwory z własnych pomidorów doskonale uzupełnią niedobory. Przekazuję w Wasze ręce najlepsze moje rodzinne przepisy na przetwory z pomidorem w roli głównej. Zrób i ciesz się ich smakiem !
Salsa meksykańska stanowi fantastyczny dodatek do mięs, wędlin i przystawek
Składniki:
2 kg dojrzałych pomidorów
6 łyżek octu z czerwonego wina
2 cebule
4 duże ząbki czosnku
2 papryczki chili
8 dużych papryk
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki czarnego pieprzu
1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżki cukru
sól do smaku
Wykonanie:
Umyte pomidory i paprykę pozbawiamy nasion i skórki. Papryczki chili kroimy drobno. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. Pomidory przekładamy do garnka. Cebulę pokrojona w kostkę podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy chili i czosnek i smażymy kolejną minutę. Wszystkie składniki łączymy z pomidorami i papryką w garnku. Dodajemy również ocet z czerwonego wina oraz cukier. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę, następnie odkrywamy, by odparowało. Pod koniec dodajemy słodką paprykę pokrojoną w kostkę, zioła, pieprz i sól. Gotową salsę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.