Ciekawostki i fakty o pomidorach

Pomidor został odkryty  przez samego Krzysztofa Kolumba, który przywiózł go do Europy tuż po odkryciu Ameryki.

Początkowo jednak ze względu na charakterystyczny zapach liści pomidor był uważany za roślinę trująca i traktowany wyłącznie jako roślina ozdobna. Dopiero Włosi odkryli jego fantastyczny smak, a następnie pokochał go cały świat. Okrzyknięty zostały afrodyzjakiem, a przez Francuzów nazwany nawet „jabłkiem miłości”. 

W kulturze pomidor też zaistniał. W Hiszpanii od roku 1945 odbywa się każdego roku pomidorowa bitwa zwana tomatyną, która dziś stanowi niebywałą atrakcję dla turystów.


Mało kto wie, że pomidory były też w kosmosie ! W  1984 roku promem kosmicznym Challenger poleciało 12,5 miliona nasion pomidora, aby po ich powrocie sprawdzić wpływa promieniowania i inne czynniki na ich zdolność kiełkowania (Źródło: NASA 1990)

 

Pomidory wspaniale smakują i są bardzo zdrowe. Owoc pomidora zawiera bardzo cenny składnik – likopen. Likopen odpowiada za głęboki kolor owocu, a także dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe. Zawiera też mnóstwo witamin i minerałów, m. in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod i karoten, a także witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP.

Owoc pomidora zawiera duże ilości błonnika i mało kalorii, dlatego też jest niezastąpionym elementem zdrowej diety.  Dzięki 93% zawartości wody wspomaga naturalny proces odchudzania dając uczucie sytości na długi czas.

Specjaliści z Harvard Medical School po kilkuletnich badaniach wykonanych na ponad 50 tys. mężczyznach dokonali stwierdzenia, że o wiele rzadziej zapadają na raka prostaty mężczyźni spożywający przetwory z pomidorów, niż unikający ich. Badacze z University of North Carolina stwierdzili również, że osoby z wysokim poziomem likopenu rzadziej mają zawały serca i nowotwory układu pokarmowego. 

Należy pamiętać, że pomidorów nie wolno przechowywać w lodówce, ponieważ w niskich temperaturach tracą smak, kolor i konsystencję oraz szybciej gniją.

Kończąc sezon pomidorowy warto przetworzyć ostatnie owoce pomidorów i zimą znaleźć ich wartościowe składniki w wekach, przecierach, naturalnych keczupach, kawałkach pomidorów w puszce.


Kończąc ten wątek można stwierdzić, iż ten zwyczajny pomidor, któremu na ogół nie poświęcamy zbyt wiele uwagi może nas uchronić przed wieloma niebezpiecznymi chorobami, stanowi więc swego rodzaju profilaktykę. W przyrodzie tkwi największa siła !