- Nowy
AMARANTUS
Ta odmiana szarłatu zwana jest również szpinakiem chińskim i jest uprawiana głównie dla jadalnych młodych liści.
AMARANTUS
Ta odmiana szarłatu zwana jest również szpinakiem chińskim i jest uprawiana głównie dla jadalnych młodych liści.
Młode liście są często nazywane „superfood” ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych.
Mikroliście są bogate w karotenoidy, witaminę C, której jest więcej niż w szpinaku, kwasie solnym czy kapuście. Zawiera również witaminy B i E oraz dużo łatwo przyswajalnego żelaza. Zbiera się je, zanim rozwiną się kwiaty. Można dodawać do sałatek, zamrażać i piec. Mają lekko orzechowy smak z nutą goryczki. Dodaję ją na przykład do jajecznicy lub koktajli warzywnych.
Dobrze rośnie na jasnych, dość żyznych, wilgotnych glebach, na stanowisku słonecznym.
Nadaje się do uprawy w pojemnikach.
1 zestaw = 20 szt.
Specyficzne kody