PAPRYKA TRAKIJSKA SHIPKA
Papryka Trakijska Shipka
PAPRYKA TRAKIJSKA SHIPKA
Capsicum Annuum
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki półostrej pochodzącej z Bułgarii.
Krzak o wysokości 80-100 cm, owocuje po ok. 90 dniach od wysadzenia na miejsce stałe.
Owoce o wydłużonym kształcie, osiągające 10-12 cm, w początkowej fazie dojrzewania zielone, później skórka przebarwia się na czerwono. Ścianki grube, skórka miękka, smak bardzo przyjemny, owocowy. Nieco przypomina odmianę Jalapeno.
Z ostrością tej odmiany jest troszkę jak z ruletką, na końcu owocu ostrość jest niemalże niewyczuwalna, natomiast przy podstawie są wyjątkowo obdarzone kapsaicyną.
Odmiana idealna do sałatek, grillowania, marynowania i nadziewania.
Skala (1-10): 4+
Skala Scoville'a: ~ 10.000 – 30.000
Z uwagi na ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasion kolekcjonerskichach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody