• Nowy

PAPRYKA ANCHO POBLANO

4,50 zł
3-4 dni

PAPRYKA Ancho Poblano

Ilość

PAPRYKA Ancho Poblano

Capsicum Annuum

Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion papryki  półostrej pochodzącej z Meksyku. Uwielbiana przez Meksykanów do chiles rellenos ! Nazwa Poblano pochodzi od doliny Puebla na południe od Mexico City, gdzie po raz pierwszy uprawiano tę odmianę. Znana jest również jako chili Ancho.

Krzak o dobrej wydajności, wysoki, silnie rosnący, osiągający 60-80 cm wysokości.

Owoce grubościenne, o ciemno zielonej skórce, lekko ostre o bogatym, łagodnym smaku. 

Owocuje nieprzerwanie przez całe lato, niezależnie od gorących dni, czy chłodnych nocy.

Odmiana idealna do  faszerowania, sporządzenia własnego pikantnego domowego sosu, dipów i przypraw.

Może być uprawiana zarówno w gruncie, jak i tunelu.

Skala (1-10):     1+

Skala Scoville'a:        ~ 1.000 – 1.500

UPRAWA

Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych)  lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie).  Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska słonecznego dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.

Specyficzne kody