PAPRYKA HABANADA

3,50 zł
3-4 dni

PAPRYKA HABANADA

Ilość

PAPRYKA HABANADA

Przedmiotem sprzedaży jest 10 szt. nasion słodkiej papryki przyprawowej pochodzącej ze Stanów Zjednoczonych.Została wyhodowana przez znanego hohowcę roślin ekologicznych – Michaela Mazourek. Habanada jest produktem naturalnych technik hodowlanych.

Fenomenem i wyjątkowością tej odmiany jest to, że jest pierwszą na świecie papryką zawierającą owocowe i kwiatowe nuty habanero pozbawioną ostrości.

Owoce dorastają do 6-7 cm długości i dojrzewają do złocisto – pomarańczowego. Są wyjątkowo aromatyczne, słodkie, bez ostrości  i mają bardzo przyjemny, typowy dla habanero  zapach. Owocowy smak ma lekko cytrusową i z pewnością tropikalną nutę.

Idealna do łagodnej salsy, sosów, bezpośredniego spożycia, w formie sproszkowanej.

Papryka Habanada jest bardzo trudna do zdobycia i w żadnym sklepie lokalnym, markecie, czy warzywniaku jej nie zdobędziemy.

UPRAWA

Wysiew do doniczek przez cały rok lub w lutym-marcu do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowanie następuje w przedziale 2-4 tygodni w temp. pomieszczenia 22-25 st. Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory 100 - 110 dni od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryczki wymagają wysokich temperatur aby dobrze owocowały. Rośliny można uprawiać w domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni lub w szklarni.

Specyficzne kody