CYKORIA MIX ODMIAN 1g - ZDROWIE NA TALERZU

5,00 zł
Brutto 5-8 dni
CYKORIA MIX ODMIAN 1g - ZDROWIE NA TALERZU
Ilość

100% bezpieczne płatności

 

 

CYKORIA- MIX ODMIAN WŁOSKICH

MISTICANZA DI RADICCHI

Przedmiotem aukcji jest zestaw 1 g nasion cykorii – mix odmian- gatunków prezentowanych na poniższych zdjęciach.

Cykoria - ma ostry, może być lekko gorzkawy smak, który nadaje sałatkom, ale równie chętnie spożywa się ją ugotowaną.

Jak podawać: jako dodatek do sałatek, surówek, można zapiekać i dusić.

Cykoria sałatowa jest rośliną dwuletnią. Liście cykorii mają swoisty, gorzkawy smak, działają pobudzająco na apetyt, trawienie i leczniczo w schorzeniach wątroby. Charakteryzują się dość dużą zawartością białka, soli mineralnych, witaminy C i niewielką karotenu.

Najodpowiedniejsza dla niej jest gleba piaszczysto gliniasta.

Przyrządzanie i przechowywanie

Dobrze komponuje się z dodatkiem soku z cytryny, balsamicznego octu lub jabłek. Przed pokrojeniem, cykorię należy dokładnie umyć i osuszyć, by nie straciła gorzkiego smaku, którego źródło znajduje się w głąbie warzywa. Świeżą cykorię można przechowywać w lodówce przez tydzień

Dla zdrowia

Średniej wielkości główka zawiera 30 kcal, można ją więc jeść bez ograniczeń. Oprócz tego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu m.in. na: witaminę A (w 49 proc.), witaminę C (w 9 proc.), kwas foliowy (w 29 proc.), mangan (w 11 proc.) oraz błonnik (w 5 proc.). Cykoria zawiera też beta - karoten, który pozytywnie wpływa na koloryt i zdrowie skóry. W dalszym procesie przemiany materii przekształcany jest on w witaminę A, która w naturalny sposób chroni i wspomaga odbudowę błon komórkowych skóry. Witamina ta jest tez silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na zdrowie całego naszego organizmu; m.in. broni przed wolnymi rodnikami, chroni przed zmarszczkami, łagodzi różne podrażnienia skóry, a nawet jest pomocna w leczeniu trądziku i łuszczycy

Dla urody

Cykoria, dzięki zawartości manganu, pomaga usprawniać metabolizm, przemianę tłuszczów oraz wchłanianie wartości odżywczych. Odpowiednie składniki tej rośliny pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a laktucyna i laktukopikryna (substancje odpowiedzialne za specyficzny, gorzkawy smak cykorii), stymulują wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Dzięki tym wszystkim elementom poprawia się trawienie i unikamy uczucia wzdęcia. Inulina (błonnik zawarty w liściach) ogranicza dodatkowo wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego. Jeśli jednak chcemy zastosować cykorię jako składnik naszej diety, wystarczy po jej zjedzeniu wypić dużo wody; wtedy po połączeniu tworzy się w jelitach żelowana substancja, która sprawia, że nie czujemy apetytu i mamy uczucie sytości

Antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób.

 

 

 

Specyficzne kody