

Papryka Condor's Beak
PAPRYKA CONDOR’S BEAK
Capsicum Chinense
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion egzotycznej odmiany papryki ostrej pochodzącej z Peru. Jest odmianą habanero.
Krzak o karłowym pokroju, o wyjątkowej plenności, dorastająca do 70 cm.
Owoce bardzo ostre, o cienkich ściankach, kształtem przypominają dziób kondora (stąd nazwa). W początkowej fazie dojrzewania owoce są kremowo białe, później przybierają odcienie czerwieni i fioletu, często są łagodnie cętkowane. Owoce mają niepowtarzalny wygląd.
Odmiana idealna do sporządzenia własnego pikantnego domowego sosu, dipów i przypraw.
Może być uprawiana w ogrodzie, a także całorocznie w donicach, w pomieszczeniach.
Z uwagi na ekstremalną ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasionach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
Skala (1-10): 8+
Skala Scoville'a: ~ 40.000 – 80.000
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody