PAPRYKA DE ARBOL
Papryka De Arbol
PAPRYKA DE ARBOL
Capsicum Annuum
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki ostrej pochodzącej z Chihuahua z Meksyku. Odmiana ta jest ikoną kultury meksykańskiej. Jej nazwa po hiszpańsku oznacza „drzewne chili” i odnosi się do zdrewniałych łodyg.
Krzak silnie rozgałęziający się w miarę wzrostu, obficie plonujący, osiągający nawet 120 cm wysokości.
Owoce smukłe, o długości ok. 5-7 cm, o jaskrawo czerwonej skórce. Smak ostry i dymny jednocześnie.
Odmiana idealna do sporządzenia paprykowego curry, pasty chili oraz do suszenia (po wysuszeniu zachowują swój jasny czerwony kolor).
W kuchni meksykańskiej są suszone w całości w ozdobnych girlandach zwanych ristras.
Z uwagi na ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasion kolekcjonerskichach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
Źródła ocenią ostrość tej odmiany w dwóch kategoriach:
Skala Scoville'a: ~ 15.000 – 30.000
Skala Scoville'a: ~ 50.000 – 65.000
Skala (1-10): 1-6+
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody