PAPRYKA PEPERONCINO LOMBARDO
Papryka Peperoncino Lombardo
PAPRYKA PEPERONCINO LOMBARDO
Capsicum Frutescens
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki ostrej, która jest stosowana w kuchni greckiej i włoskiej.
Krzak o bezproblemowej uprawie, dość dobrze plonujący, osiągający ok. 80 cm.
Owoce o długości ok. 20 cm, ścianki dość grube, w początkowej fazie dojrzewania zielone, później żółte, a w pełni dojrzałości czerwone.
Odmiana idealna jako dodatek do pizzy, sałatek, do marynat.
Z uwagi na ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasion kolekcjonerskichach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
Skala (1-10): 2+
Skala Scoville'a: ~ 5.000 – 15.000
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody