PAPRYKA typu ZULU
Papryka typu Zulu
PAPRYKA w typie ZULU
Capsicum Annuum
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki słodkiej pochodzącej z Polski. Potocznie zwana jest „czarną oberżyną”.
Krzak o imponującej wydajności, ozdobiony wieloma dużymi owocami o niespotykanej, interesującej barwie.
Owoce duże, w kształcie sześcianu o delikatnie pikantnym posmaku i chrupiącym, słodkim miąższu. Skórka w pełni dojrzałości przybiera całkowicie czarną barwę.
Odmiana idealna do bezpośredniego spożycia, do kolorowych sałatek, do salsy, do pieczenia i marynowania.
Odmiana godna polecenia z uwagi na bezproblemowe owocowanie bez względu na pogodę.
Skala (1-10): 0
Skala Scoville'a: ~ 0.000
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody