POMIDOR BLACK CASADY
POMIDOR BLACK CASADY
Pomidor Black Casady zwany jest również Czarnym Kasadi. Odmiana została stworzona przez hodowcę Toma Wagnera w 2013 roku. Powstał w USA ze skrzyżowania dwóch odmian: „Green Grape” i „Striped Roman”. Owoce o wydłużonym kształcie, typu śliwkowego, osiągające 12-14 cm długości, o bardzo bogatym, niepowtarzalnym, nieco ziemistym smaku i głębokim, słodkim aromacie. Skórka o niesamowitym brązowym kolorze z ciemnymi, oliwkowymi paskami, miąższ typu pasta, mięsisty i gęsty. Owoce dojrzewają po ok. 80 dniach i osiągają wagę ok. 80-130 g. Krzak o regularnych liściach, wysoko rosnący, wymagający palikowania. Osiąga często ponad 2 metry wysokości. Odmiana godna polecenia z uwagi na wysoką odporność i wysoką plenność. Idealny do bezpośredniego spożycia, do kolorowych sałatek oraz na rubinowe letnie sosy. Odmiana do gruntu i pod osłony. Może być uprawiany w donicach. Czarne pomidory są znane z doskonałej zawartości przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenu, co zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu typów nowotworów, zwłaszcza nowotworów gruczołu krokowego, płuc i żołądka. |
|
Specyficzne kody