OGÓREK ROGATY KIWANO Z AFRYKI - PNĄCZE DO GRUNTU
| |
KIWANO (Cucumis metulifer) Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion jadalnego pnącza, którego owoce w smaku przypominają nieco melona. Kiwano jest efektownym i smacznym gatunkiem ogórka. W naturze występuje w krajach afrykańskich, stąd potocznie nazywany jest ogórkiem afrykańskim, a także ogórkiem rogatym. W smaku przypomina nieco kiwano, melona, banana i ogórka. Owoce są wydłużone, grube o długości do 15 cm. Skórka jest dość twarda, z kolcami o kolorze pomarańczowo-rdzawym. Miąższ jest zielony z niezliczoną ilością nasion. Kiwano jest skarbnicą witamin (A, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i soli mineralnych (cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń, żelazo). Wspomaga pracę układu krwionośnego i moczowego. Pomaga w pozbywaniu się toksyn z organizmu. W kuchni najczęściej wykorzystuje się go do aromatyzowania napojów. Nadaje się także na przetwory, np.: do konfitur i dżemów. Można sporządzać z niego galaretki i kisiele. Jest cennym i aromatycznym dodatkiem do sałatek. Spożywa się go również na surowo razem z pestkami. Kiwano długi czas zachowuje trwałość, może leżeć w domu przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Nie powinien być przechowywany w lodówce, ponieważ traci przydatność spożywczą. Odmiana do gruntu i pod osłony. INSTRUKCJA SIEWU: Nasiona należy wysiać w marcu-kwietniu do doniczki. Doniczkę ustawiamy na słonecznym, ciepłym parapecie. Młode siewki powinny pojawić się po kilkunastu dniach przy zachowaniu stałej temperatury na poziomie 22-26 stopni C. W drugiej połowie maja młode roślinki przesadzamy do tunelu lub większej donicy. Gleba uniwersalna, bogata w mikroelementy. | |
Nasze odmiany są wolne od GMO | |
Specyficzne kody