PAPRYKA PAKISTANI DUNDICUT
Papryka Pakistani Dundicut
PAPRYKA PAKISTANI DUNDICUT
Capsicum annuum
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki ostrej opracowanej w Pakistanie i uprawianej w regionie Tharparkar w Sindh.
Krzak o imponującej wydajności, ozdobiony setką jaskrawo czerwonych owoców wyrastających bujnie na każdej gałązce.
Owoce o wydłużonym kształcie łzy, o długości ok. 5 cm, skórka czerwona. Smak pełny, złożony i owocowy. Najostrzejsza w górnej części owocu (przy ogonku).
Odmiana idealna do sporządzenia własnego pikantnego domowego sosu, dipów, do suszenia.
W Pakistanie używana jest do wielu potraw. W Azji znana jest jako lal mirch.
Z uwagi na wysoką ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasion kolekcjonerskichach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
Skala (1-10): 6+
Skala Scoville'a: ~ 55.000 – 65.000
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody