

Papryka Poblano
PAPRYKA POBLANO
Capsicum Frutescens
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki półostrej pochodzącej z Meksyku. Nazwa Poblano pochodzi od doliny Puebla, na południe od Mexico City, gdzie po raz pierwszy uprawiano ją.
Krzak o imponującej wydajności, produkująca owoce nieprzerwanie przez całe lato w klimacie z ciepłymi dniami i chłodnymi nocami Owoce dojrzewają po ok. 80 dniach od wysadzenia do gruntu.
Owoce o wydłużonym kształcie, o długości ok. 10 cm, początkowo mają ciemno-zielony kolor skórki, a pełni dojrzałości czerwony. Dość łagodne w smaku, bogate i aromatyczne.
Odmiana idealna do sporządzenia własnego pikantnego domowego sosu, dipów i przypraw.
Jest ulubioną odmianą w kuchni meksykańskiej, szczególnie do potrawy o nazwie chili rellenos.
Z uwagi na ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasion kolekcjonerskichach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
Skala (1-10): 1+
Skala Scoville'a: ~ 1.000 – 2.000
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody