

PAPRYKA JALAPENO EARLY
PAPRYKA JALAPENO EARLY
Capsicum Annuum
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki ostrej pochodzącej z Meksyku o wczesnej dojrzałości. Pochodzi z Meksyku, a dokładnie z meksykańskiego miasta Jalapa. W Meksyku nazywają tę odmianę Jalapeno Cuaresmenos.
Krzak o dobrej wydajności, wysoki, osiągający 50-60 cm wysokości.
Owoce o stożkowym kształcie, zwężającym się do zaokrąglonego końca. Skórka jest gładka, napięta i błyszcząca, początkowo jest ciemnozielona, który ostatecznie zmienia kolor na ciemnoczerwony.
Dojrzewają wcześniej o 1-2 tygodnie od tradycyjnej odmiany Jalapeno.
Miąższ smakuje identycznie, jak typowej odmiany Jalapeno. Jest kruchy, jasnozielony, o subtelnie słodkim smaku zmieszanym z łagodnym do umiarkowanym poziomem aromatu.
Odmiana idealna do sałatek, konserwowania, marynowania. Idealnie sprawdzi się dodana na świeżo do salsy lub pokrojona w krążki na nachos. Bedzie również doskonałym uzupełnieniem zup, gulaszu i pizzy. Często nadziewane mięsem lub serem.
Jest idealna odmiana do uprawy w chłodniejszym klimacie.
Skala (1-10): 2+
Skala Scoville'a: ~ 2.500 – 8.000
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska słonecznego dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody