POMIDOR ANDIŻANSKIJE

POMIDOR ANDIŻANSKIJE

POMIDOR Andiżanskije

Pomidor Andiżanskije jest unikalną odmianą wysoko rosnącą. Pochodzenie odmiany Andijan nie jest znane, nasion kolekcjonerskicha sprowadzono z miasta Andiżan w Republice Uzbekistanu od rosyjskiego kolekcjonera.

Owoce o sercowatym kształcie, o gładkiej, ciemnoczerwonej skórce i harmonijnym smaku pełnym pomidorowego aromatu. Miąższ ziarnisty, praktycznie pozbawiony nasion kolekcjonerskich.

Owoce dojrzewają po ok. 80 dniach i osiągają wagę ok. 200-300 g.

Krzak wysoko rosnący, osiągający ok. 2 metrów wysokości, wymagający palikowania.

Odmiana godna polecenia z uwagi na wysoką odporność oraz dawny smak. Uznany jest za rarytas.

Idealny na kanapkę, do kolorowych sałatek, na sosy, zupy i do wszelkiego zastosowania.

Odmiana do gruntu i pod osłony.

 

Specyficzne kody