RODZYNEK POLSKI

5,00 zł
Brutto 5-8 dni
RODZYNEK POLSKI
Ilość

100% bezpieczne płatności

 

 

Rodzynek Polski

Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion.

Zwana jest też potocznie wiśnią peruwiańską.

Jest egzotyczną rośliną, której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana "złotą jagodą". Nic dziwnego - malutki owoc jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.

Owoce odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa. Jeszcze innym osobom owoc w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.

Zawiera witaminę C (11,10 mg/100 g), która może zapobiec jesienno-zimowym przeziębieniom, wspomaga układ krwionośny, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża ciśnienie oraz wzmacnia stawy i kości. Ponadto kwas askorbinowy neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki skóry i odpowiadające za proces jej starzenia się.

Jest skarbnicą witaminy A (720 IU/100 g), która również wzmacnia układ odpornościowy i wpływa na prawidłowy stan skóry. Ponadto odgrywa bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Witamina A bierze udział w procesie tworzenia rodopsyny – barwnika obecnego w pręcikach siatkówki oka, który daje możliwość widzenia po zmroku i przy słabym oświetleniu.

Owoce są także źródłem witamin z grupy B, które zwiększają odporność na stres, poprawiają sprawność intelektualną, nastrój i stan zdrowia psychicznego.

Zawiera także wapń (9 mg/100 g) i spore ilości fosforu (40 mg/100 g) - pierwiastki mineralne, które współuczestniczą w mineralizacji kości i zębów.

Niektórzy uważają, że zawarte w owocach pestki mają łagodne działanie oczyszczające, w związku z tym polecane są w przypadku problemów z trawieniem i zaparciami.

Krzak osiąga do 1,2 m wysokości.

Kwitnie 3-4 miesiące po wysianiu. Dobre warunki przyspieszają owocowanie.

Nasiona należy wysiać w połowie marca do skrzynki rozsadnikowej. Roślinom trzeba zapewnić dużo światła, kiełkują w temperaturze 19-22°C po 14-20 dniach, należy zraszać je co najmniej raz dziennie, przykrywać cały pojemnik folią lub plastikową osłoną, aby stworzyć młodym roślinom korzystny mikroklimat.

W maju młode roślinki należy przesadzić do gruntu na słoneczne stanowisko.

Potrzebują bardzo dużo wody w okresie, w którym dojrzewają owoce.

Rosną dobrze w większości typów ziemi, nawet w ubogich w składniki organiczne glebach.

 

 

 

Specyficzne kody