MELON ZIMOWY - BENINCASA BENINKAZA - NOWOŚĆ !
| |
BENINCASA HOSPIDA (MELON ZIMOWY) Beninkaza szorstka Przedmiotem aukcji jest zestaw 3 szt. nasion tropikalnego pnącza zwanego potocznie melonem zimowym. Benincasa dorasta do 2,5 m długości i pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie jest uprawiana od około 2300 lat. Kwiaty mają żółty kolor, są duże i efektowne, podobne nieco kwiatów ogórków. Niedojrzały owoc ma gęsty, biały miąższ, słodki w smaku. Skórka pokryta jest gęsto włoskami, które zanikają w miarę dojrzewania owoców. W ich miejscu na skórce wytwarza się woskowy nalot, który zapewnia im długą trwałość po zerwaniu (nawet do 12 miesięcy). Dojrzały owoc osiąga do 60 cm długości i 20 kg wagi. Młode pędy, kwiaty i liście rośliny mogą być spożywane jako warzywa, a młody niedojrzały owoc można spożywać na surowo lub zamarynować w occie. Owoc jest stosowany do produkcji napojów owocowych, które mają bardzo charakterystyczny smak. Zwykle są słodzone karmelizowanym cukrem, który poprawia ich smak. W Azji Południowo-Wschodniej napój ten jest powszechnie sprzedawany jako herbata z zimowego melona. Tradycją jest podawanie tego napoju gościom na weselach, gdyż ma przynieść szczęście młodej parze. Jest spożywany w Chinach jako jedno z niewielu dostępnych zimą warzyw. W kuchni wietnamskiej jest zwykle używany do zupy lub gulaszu. W kuchni chińskiej melony są używane w smażone lub przygotowuje się z nich zupę, często serwowaną w wydrążonym owocu melona. Owoc stanowi również bazę w chińskich i tajwańskich ciastkach mooncakes podawanych z okazji Festiwalu Księżyca. Na Filipinach jest kandyzowany i używany do wyrobu ciast. Nasiona, owoce, liście i korzenie są w południowo-wschodniej Azji wykorzystywane na wiele sposobów również jako lekarstwo. W Ajurwedyjskiej medycynie wykorzystywany do zwiększenia apetytu, świeży sok jest stosowany do leczenia kamieni nerkowych, a nasiona gotowane w mleku podaje się w celu zwiększenia produkcji spermy i poprawienia ruchliwości plemników. PORADA SIEWU I UPRAWY: Nasiona benincasy wysiewamy w lutym - marcu do pojemników lub skrzynki rozsadnikowej na ciepłym, południowym parapecie. Kiełkowanie następuje po ok. 3-4 tygodniach. Młode rośliny potrzebują dużo ciepła i światła do prawidłowego wzrostu. Podlewamy umiarkowanie, nie dopuszczając ani do przelania, ani do przesuszenia. W drugiej połowie maja rozsadę przesadzamy po uprzednim zahartowaniu do gruntu lub tunelu. | |
| |
Specyficzne kody