PAPRYKA CAROLINA REAPER HP22B-C. chinense- NASIONA
| |
PAPRYKA CAROLINA REAPER HP 22 BCapsicum chinense Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 5 szt. nasion papryki uznanej za najostrzejszą na świecie Carolina Reaper HP 22B. Odmiana została wyhodowana w Karolinie Południowej przez hodowcę, który zajmuje się uprawą papryki już od ponad 20 lat. To co niegdyś traktował jako hobby, teraz wciągnęło go na tyle, że w ubiegłym roku zrezygnował z pracy i w pełni poświęcił się pielęgnowaniu swoich upraw. Wyhodowanie Caroliny zajęło mu aż 10 lat. Jej odmiana to efekt połączenia słodkiej papryki habanero z Naga Viper – niegdyś najostrzejszą na świecie. „W mojej rodzinie jest dużo zachorowań na raka. Gdy odkryłem, że kapsaicyna zawarta w papryczkach ma właściwości antyrakowe, zacząłem na poważnie zastanawiać się nad sposobem przedłużenia życia”, wyjaśnia hodowca. W listopadzie 2013 roku z wynikiem 1.569.300 SHU roku została uznana za najostrzejszą na świecie i pobiła tym samym rekord z marca 2011 roku ustanowiony przez chili Trinidad Scorpion Butch Taylor (1.463.700 SHU). Aktualnie zajmuje pierwsze miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa. Krzak osiąga wysokość od 70 cm do 100 cm. Owoce są najbardziej ostre na świecie. Mają długość 5-7 cm. Smak najostrzejszej papryki określany jest jako słodkawy, z lekkim owocowym posmakiem i nutką czekolady oraz cynamonu. Z uwagi na ekstremalną ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasion należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach. Skala (1-10): 10++++ Skala Scoville'a: ~ 1.569.300 PRZYKŁADOWA FORMA ZASTOSOWANIA: SKŁADNIKI ¼ szklanki octu spirytusowego 10 szt. śliwek świeżych 4 szt. jesiennych renklod 2 szt. papryki naga bhut jolokia (ghost pepper) 8 szt. papryki carolina reaper łyżka cukru trzcinowego Wlej do blendera ocet, śliwki i renklody przekrój na pół i dodaj do blendera również, dodaj cukier, miksuj około minuty do uzyskania gładkiej masy, wytnij fragmenty łodygi z papryki naga jolokia i carolina reaper, potnij każdą papryczkę na trzy części, ale nie wyrzucaj pestek - w nich gromadzi się kapsaicyna. Miksuj około 3 minut aż płyn będzie zupełnie jednolity. Przelej sos do garnka - powinien wizualnie przypominać zmiksowane truskawki. Zagotuj i przelej do słoików lub buteleczek. Słoiki zakręć i ustaw na nakrętkach. Przykryj ręcznikiem i odstaw na do ostygnięcia. DZIAŁALNOŚĆ NA PODSTAWIE WPISU DO EWIDENCJI DOSTAWCÓW POD NR 02/03/9357. | |
| |
Specyficzne kody