PAPRYKA KOPAY
Papryka Kopay
PAPRYKA KOPAY
Capsicum annuum
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki ostrej pochodzącej z Indonezji z regionu Sumatry Zachodniej.
Krzak osiąga ok. 70-100 cm wysokości, wyróżnia się bardzo dobrą plennością, owocuje w połowie sezonu.
Owoce o ciemno czerwonej skórce, silnie wydłużonym kształcie, osiągają długość 20, a nawet 30 cm.
Odmiana idealna do wszystkich pikantnych dań, sosów, gulaszy oraz jako przyprawa.
Polecamy z uwagi na rzadkość odmiany.
Skala (1-10): 9+
Skala Scoville'a: ~ 70.000 –90.000
Z uwagi na ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasion kolekcjonerskichach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody