

Cykoria liściowa Rossa wytwarza efektowne, stożkowate główki wydłużonych liści o białych ogonkach i nerwach oraz karminowoczerwonych blaszkach liściowych.
Cykoria liściowa Rossa wytwarza efektowne, stożkowate główki wydłużonych liści o białych ogonkach i nerwach oraz karminowoczerwonych blaszkach liściowych.
Ta wspaniała odmiana wydaje plon dość późno, jesienią i na przełomie jesieni i zimy.
Najlepiej uprawiać ją z rozsady, wyprodukowanej na rozsadniku późną wiosną lub pod szkłem w nieco wcześniejszym terminie.
Cykoria udaje się na każdej glebie ogrodowej wzbogaconej kompostem.
Wybarwienie czerwone liści może nastąpić tylko na słonecznym stanowisku.
Młode listki są kruche, soczyste, delikatne w smaku. Mogą być spożywane w stanie surowym, jako dodatek do kanapek i sałatek, albo duszone.
Specyficzne kody