

Papryka Piri Piri
PAPRYKA PIRI PIRI
Capsicum Frutescens
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw 10 szt. nasion kolekcjonerskich papryki o bardzo wysokiej ostrości, która znana jest również pod nazwą peri-peri. Pochodzi z Afryki. Jest uprawiana w Ghanie, Malawi, Mozambiku, Nigerii, Zimbabwe, Republice Południowej Afryki, Ugandzie. Potocznie nazwana jest czerwonym diabłem afrykańskim.
Krzak o imponującej wydajności, kompaktowej budowie, średnio wysoki, do 60 cm. Owocuje po ok. 100 dniach od wysadzenia na stałe miejsce.
Owoce o bardzo wysokiej ostrości, niepozorne, niewielkie, osiągają długość do 2,5 cm. Skórka w pełni dojrzałości karminowo-czerwona.
Odmiana idealna do sporządzenia przygotowywania sosów, past i olejów przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb. Piri-piri jest szeroko stosowane w wielu daniach kuchni portugalskiej.
Odmiana godna uwagi na to, iż jest mało wymagająca oraz może być uprawiana w doniczkach i pojemnikach.
Z uwagi na ekstremalną ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasion kolekcjonerskichach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
Skala (1-10): 10+
Skala Scoville'a: ~ 100.000 – 175.000
UPRAWA
Wysiew do doniczek przez cały rok (w przypadku odmian ostrych) lub od stycznia do marca do skrzynki rozsadnikowej. Nasiona poleca się namoczyć w letniej wodzie, co przyspieszy kiełkowanie. Kiełkowania następuje w przedziale 2-4 tygodni w słonecznym pomieszczeniu o temp. min. 22 st. (np. na południowym parapecie). Młode rośliny należy przepikować, a później można przesadzić do tunelu foliowego po przymrozkach. Gleba żyzna, stanowisko słoneczne. Zbiory po 100 - 110 dniach od rozsady. Papryki nawozimy regularnie, najlepiej nawozami organicznymi. Papryka wymaga wysokich temperatur oraz stanowiska dla uzyskania najwyższej plenności. Rośliny można uprawiać w otwartym gruncie, tunelu, a niektóre nawet domu wystawiając na zewnątrz w ciepłe dni. Ważne, aby wybrane miejsce było osłonięte od wiatru.
Specyficzne kody